Çevrimiçi Riskler ve Siber Zorbalık

Çevrimiçi ortamın sahip olduğu bazı özellikler bilinçsiz ve kötü amaçlı kullanımlara, yani çevrimiçi risklere de zemin hazırlıyor. Aşırı internet kullanımı, dijital oyunlardaki şiddet, yetişkinlere yönelik içeriğe erişim ve siber zorbalık en önemli riskler arasında yer alıyor.

Siber zorbalık, elektronik ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik kasıtlı biçimde gerçekleştirdiği aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri ifade ediyor.

Siber zorbalık, internet kullanımının yaygın olduğu hemen her ülkede önemli bir sorun. Türkiye’de de siber zorbalığa dahil olan çocuk ve gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da bize bilinçli internet kullanımını sağlamak ve siber zorbalıkla mücadele etmek için bütüncül yaklaşım ve eylemlere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Elinizdeki kitap, yarattığı sonuçlar açısından en önemli çevrimiçi risklerden biri olan siber zorbalıkla mücadele edebilmek için eğitimcilere ve ebeveynlere rehber oluşturmayı amaçlıyor. Kitapta daha genel bir bakışla bilinçli internet kullanımını geliştirmek ve çocukların çevrimiçi risklerden korunmasını sağlamak için okul ortamında neler yapılabileceğine ilişkin bir yol haritası çıkartmak amaçlanıyor. Ancak yalnızca öğretmenler ya da eğitimciler için değil, ebeveynler ve tüm yetişkinler için de bir rehber niteliğinde.

Kitabın çocuklarımız ve/veya öğrencilerimizle karşılıklı bir öğrenme ve paylaşma sürecine aracılık etmesini diliyoruz…

Önceki Gönderi

Ebeveynler Siber Zorbalıkla Mücadele İçin Neler Yapabilirler?